Sosyal Medya

Dünya

Fransızlar Türkiye’yi Avrupa’da istemiyor

Fransız L'Opinion gazetesi yazarı Merchet, "Türkiye



Fransız gazeteci Jean-Dominique Merchet, "Türkiye’nin AB üyeliÄŸinin tartışılmamasının tek sebebi Müslüman ülke olması. Bundan dolayı Avrupalılar özellikle de Fransızlar Türkiye’yi Avrupa’da istemiyor." dedi.

L'Opinion gazetesi yazarı Merchet, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreciyle ilgili ön yargılar ve terörle mücadeleye iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Fransa'da Türkiye'nin Müslüman nüfusundan kaynaklanan ön yargılar olduÄŸunu söyleyen Merchet, "Türkiye’nin AB üyeliÄŸinin tartışılmamasının tek sebebi Müslüman ülke olması. Bundan dolayı Avrupalılar özellikle de Fransızlar Türkiye’yi Avrupa’da istemiyor. Kullanılan argümanlar ne olursa olsun bu reddediÅŸin tek nedeni Türkiye’nin büyük bir Müslüman ülke olması. EÄŸer siz Türkiye’nin AB sisteminde bir yer edinebileceÄŸini söylerseniz, düşmanla iÅŸ birliÄŸiyle suçlanabilirsiniz. Bu konunun tabu haline getirilmesini kabul etmek mümkün deÄŸil." diye konuÅŸtu.

"TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİN TARTIŞILMAMASI ÜZÜCÜ"

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin Fransa'da artık tartışma konusu olmamasının üzüntü verici olduÄŸunu belirten Merchet, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konu çok eski bir hikaye. Ne yazık ki Türkiye'nin üyeliÄŸini artık Fransa’da tartışamıyoruz. Birkaç yıl önce konuya iliÅŸkin bazı argümanlar öne sürüyor ve "iyi bir fikir mi?" diye sorgulayabiliyorduk. Mesela eski CumhurbaÅŸkanı Jacques Chirac ve eski BaÅŸbakan Michel Rocard Türkiye’nin üyelik fikrine yakındı. Destekleyen ve karşı olan argümanlar vardı. Bugün bu tartışmayı Fransa’da yürütmek mümkün deÄŸil. Buna üzülüyorum."

"TÜRKİYE TERÖRLE MÜCADELEDE SİYASİ AÇIDAN YALNIZ"

Merchet, Türkiye'nin terörle mücadelede uluslararası arenada siyasi açıdan yalnız bırakıldığına işaret ederek "Avrupa ve ABD, Türkiye ile terörle mücadele konusunda istihbarat paylaşımı yapıyor. Ancak Türk toplumu ve yöneticiler kendisini bu konuda yalnız hissediyor. Uluslararası toplumun terörle mücadeleye teknik olarak destek verdiği söylenebilir ama siyasi anlamda Türkiye izole ediliyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin özellikle üç terörist tehditle karşı karşıya olduÄŸunu vurgulayan Merchet, bunlardan ilkinin Avrupa’da da saldırılar gerçekleÅŸtiren DEAÅž,ikincisinin PKK gibi terör grupları, her ne kadar uluslararası toplum henüz kabul etmese de üçüncü bir tehdit olarak da Gülen grubunu algılandığını dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.